Türkiye’de çiftçilerin ve tarım sektörünün durumu üzerine değerlendirmelerde bulunan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2025 yılı için Bütçe teklifinde tarım kesimine ayrılan desteğin sadece 135 milyar lira olduğunu belirtti. Bu rakamın, Tarım Kanunu’nun 21. maddesinde yer alan milli gelirin %1’ine denk gelen 615 milyar liradan oldukça uzak olduğunu ifade etti. Gürer, “Tarım kesimine, 2025 yılı bütçesine göre verilmesi gereken desteğin dörtte biri kadarı kısıtlandı” dedi.

MAZOTTA DESTEK GÖSTERMELİK, VERGİ GERÇEK

2025 yılı Cumhurbaşkanlığı bütçesine göre çiftçilere 20 milyar lira mazot desteği verileceği belirtilse de, Türkiye’deki çiftçilerin yıllık 3-3,5 milyar litre mazot tükettiklerini vurgulayan Gürer, bu mazotun toplam maliyetinin yaklaşık 135 milyar lirayı bulduğunu duyurdu. Özellikle mazota herhangi bir zam yapılmaması durumunda bile, çiftçilerin toplamda en az 45 milyar lira vergi ödeyeceğini ifade ederek çiftçilerin taleplerinin destek almak değil, mazottaki ÖTV ve KDV yükünün kaldırılması olduğunu dile getirdi.

GÜBRE DESTEĞİ DE YETERSİZ

Ömer Fethi Gürer, gübre desteği konusunda da açıklamalarda bulundu. Bütçeden ayrılan desteklerin fiyat artışları nedeniyle çiftçilere gerçek anlamda bir fayda sağlamadığını belirtti. Destekler verildiği yönündeki açıklamaların aslında vergi yoluyla tahsil edildiğini belirten Gürer, bu durumun tarım kesimini olumsuz yönde etkilediğini vurguladı.

“ÇİFTÇİ 2024 YILINDA KAZANAMADI”

Tarım sektörünün sorunlarına dikkat çeken Gürer, çiftçilerin bankalara ve şahıslara olan toplam borcunun 800 milyar liraya ulaştığını belirtti. Ürettiğinden kazanç elde edemeyen çiftçiler için iktidarın yeterli destek sağlamadığını ve bunun olumsuz etkilerinin tüketiciye yansıdığına dikkat çekti. Gürer, girdi maliyetleri düşmeden ve tarım kesimine gerekli destek sağlanmadan gıda fiyatlarının da düşmeyeceğini ifade etti. Ayrıca, aracılar ve ithalat lobisinin fiyat artışlarına yol açtığını sözlerine ekledi.

TARIM İÇİN 2025’DE ZOR YIL OLACAK

Ömer Fethi Gürer, çiftçilere refah sağlanmadan tarımda sorunların biteceğini vurgulayarak bütçede ayrılan desteklerin yetersiz olduğunu, tarım kesimine yönelik destek politikalarının yeniden ele alınması gerektiğini belirtti. 2023-2025 yılları arasındaki süreçte mazot desteklerinin vergi yüküyle eridiğini, tarım kesiminin ödediği vergi yükünün, verilen mazot desteğinin neredeyse üç katına ulaştığını ifade etti.

TARIM KAZANCI VERGİYE GİDİYOR

Gürer, 2023 yılında tarımsal desteklemede mazot desteğinin 11 milyar lirayı bulduğunu, çiftçilerin kullandığı ortalama 3-3,5 mily