Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) İzleme ve Çevre Denetimi Daire Başkanı Barış Ecevit Akgün, “Su altı görüntülerine göre, şu anda Marmara’nın muhtelif bölgelerinde ve su kolunda 5 metre ile 25 metre arasında müsilaj mevcut.” dedi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın ekipleri, Marmara Denizi’ni tehdit eden müsilaj sorunuyla ilgili denetimlerini sürdürmekte. Bu bağlamda, ÇED İzleme ve Çevre Denetimi Daire Başkanı Barış Ecevit Akgün, Akçansa Ambarlı Limanı’nda gerçekleştirilen bir basın toplantısında önemli bilgiler paylaştı.
Akgün, Marmara Denizi’nde 2021 yılında başlayan müsilaj sorununa karşı Bakanlık tarafından hazırlanan 22 maddeden oluşan “Marmara Denizi Eylem Planı” ve “2021-2024 Marmara Denizi Bütünleşik Stratejik Planı”nı anımsattı. Bu planlar, deniz izleme çalışmalarını artırmak, atık su arıtma tesislerini online olarak izlemek ve gemi kaynaklı kirlenmeyi takip etmek gibi adımları içermektedir. Akgün, Türkiye Çevre Ajansı’nın bu konudaki sorumluluklarını da vurgulayarak, denizlerin 2014 yılından beri TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) ile iş birliği içinde 425 noktada izlenmekte olduğunu ifade etti.
Sonuç olarak, Marmara Denizi’ndeki izleme noktalarının 91’den 150’ye çıkarıldığını belirtirken, çözülmüş oksijen ve azot ile fosfor yükünün deniz için oluşturduğu en büyük sıkıntılar olduğunu açıkladı. Ayrıca, Marmara Bölgesi’nde kapasitesi 5 bin metreküpün üzerinde olan toplam 146 atık arıtma tesisindeki kirleticilerin, sürekli izleme merkezleri aracılığıyla takip edildiği bilgisini verdi.
2024’te 63 bine yakın çevre denetimi gerçekleştirildi
Akgün, çevre denetimlerinin 2024 yılı itibarıyla yaklaşık 12 bini Marmara Bölgesi’nde olmak üzere toplamda 63 bine yakın denetim yapıldığını bildirdi. Bu denetimlerde, çevre mevzuatına aykırı faaliyetler tespit edilen 7 bin 482 işletmeye 2 milyar liranın üzerinde idari para cezası uygulandığını, 403 işletme hakkında ise faaliyetten men kararı alındığını söyledi. Ayrıca, Türkiye Çevre Ajansı tarafından son iki yılda 56 bin gemi denetimi gerçekleştirildiği ve bu denetimlerde deniz kirliliğine sebep olduğuna dair 149 gemiye 1 milyar 63 milyon lira ceza kesildiği belirtildi.
Akgün, müsilaj sorununa yönelik mevcut atık su arıtma tesislerinin ileri biyolojik arıtma tesisine çevrilmesi gerektiğini vurguladı. Bunu desteklemek amacıyla 6 Ocak’tan itibaren denetimlere başladıklarını ifade eden Akgün, Marmara Denizi’ne kıyısı olan 7 ilde 35 denetim ekibinin çalıştığını ve arıtma tesislerinin çıkışından atık su numunelerinin alındığını anlattı. Gerekli analizlerle mevzuata uygunluğun kontrol edildiği, çevre kirliliğine yol açan işletmelere karşı idari yaptırımlar uygulanacağı bilgisini verdi.
Ayrıca, Türkiye Çevre Ajansı’nın son iki günde 85 gemi denetimi gerçekleştirdiğini ve bunlardan iki gemide ihlalin tespit edildiğini belirten Akgün, denetim kapsamına 700 tesisi aldıklarını ve organize sanayi bölgeleri, belediyeler, tersanel