ABD’nin 47. Başkanı Seçilen Donald Trump’ın İkinci Dönem Kabine Hazırlıkları
Donald Trump, 5 Kasım 2024’te gerçekleştirdiği başkanlık seçimlerini kazanarak 20 Ocak 2025’te başlayacak olan ikinci başkanlık dönemi için hazırlıklarına hız kesmeden devam etmektedir. Başkan Yardımcısı JD Vance hariç 25 kişilik kabine ekibinde şu ana dek üç isim kamuoyuna duyurulmuş durumda. Ayrıca iki ismin de önemli görevlere getirilmesi bekleniyor.
Trump, Beyaz Saray’ın Özel Kalem Müdürlüğü görevine Susie Wiles’ı, Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliğine Kongre üyesi Elise Stefanik’i ve Çevre Koruma Ajansı (EPA) başkanlığına eski Kongre üyesi Lee Zeldin’i atayacağını açıkladı. Ek olarak, medyada yer alan bilgilere göre henüz resmi bir açıklama yapılmayan iki ismin daha kabinede yer alması bekleniyor.
Başkan Trump’ın, Senatör Marco Rubio’yu Dışişleri Bakanlığına, Kristi Noem’i ise İç Güvenlik Bakanlığına aday göstermesi yüksek ihtimal olarak değerlendiriliyor. Bu atamalar, Trump’ın kabinesinin profilini belirlemede önemli bir rol oynayacaktır.
Trump’ın, kabine üyeleri için belirlediği isimler arasında yalnızca bakanlıklarla sınırlı kalmayıp, dış politikada önemli bir konumda bulunacak bir Ulusal Güvenlik Danışmanı olarak da eski asker ve güvenlik danışmanı Mike Waltz’ı atayacağı belirtiliyor. Üstelik, sınır güvenliği konularında tam yetki vereceği Göç ve Gümrük Muhafaza İdaresinin (ICE) eski yönetici vekili Thomas Homan’ın sınır güvenliği ve sınır dışı etme süreçlerinden sorumlu olacağı ifade ediliyor.
KABİNE YAPISI VE ONAY SÜRECİ
ABD’de başkanın yönetiminde yer alan kabine, başkan yardımcısı dışında 15 ana pozisyondan oluşmaktadır. Bu pozisyonların atanması, başkanın aday göstermesi ve Senato onayı ile gerçekleşmektedir. Kabinedeki ana bakanlıklar, Dışişleri, Hazine, Savunma, Adalet, İçişleri, Tarım, Ticaret, Çalışma, Sağlık ve İnsani Hizmetler, İskan ve Kentsel Kalkınma, Ulaştırma, Enerji, Eğitim, Gazi İşleri ve İç Güvenlik Bakanlıkları şeklindedir.
Bu 15 ana pozisyona ek olarak, kabine düzeyinde 10 tane daha ikinci derece rol bulunmaktadır. Bu pozisyonlar arasında Beyaz Saray Özel Kalem Müdürlüğü, ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA), Çevre Koruma Ajansı, Yönetim ve Bütçe Ofisi, Ulusal İstihbarat Direktörlüğü, ABD Ticaret Temsilcisi, Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi, Ekonomik Danışmanlar Konseyi, Küçük İşletmeler İdaresi ve Bilim ve Teknoloji Politikaları Ofisi yöneticileri yer almaktadır.
Özel Kalem Müdürlüğü haricindeki pozisyonlar için Trump tarafından aday gösterilecek kişilerin, Senato’dan onay alması gerekmektedir. 2016 yılındaki başkanlık seçimlerinin ardından 20 Ocak 2017’de göreve başlayan Trump, o dönemde Senatoda Demokratların çoğunlukta olması nedeniyle kabine üyelerinin onay süreçlerinin uzun sürdüğünü yaşayarak görmüştü. Ancak bu kez Cumhuriyetçilerin, 5 Kasım’daki seçimlerden sonra Senato’da 53 sandalyeye ulaşmasıyla Trump’ın yeni kabinesinin daha hızlı bir onay sürecine girmesi bekleniyor